Terjes hjørne

Chr. Christiansen A/S

Prinsenkvartalet har rommet en rekke bedrifter av forskjellig slag. En av disse bedriftene var Chr. Christiansen A/S. Den flyttet i 1936 inn i St. Olavs gate 5 og 7. St. Olavs gate 7 omfatter blant annet store deler av de lokalene som senere ble benyttet av Kieglekroa. Resten av lokalene var matrikulert til Kongens gate 30. Grensen mellom de to eiendommene går midt inne i lokalet.

Chr. Christiansen A/S ble grunnlagt av Christian Christensen i 1922. Fabrikkens første lokaler var i Kirkegata 7. Dette er en typisk Møllenberggård med høy kjeller. Bedriften holdt til i kjelleren. Lokalene ble fort for små og man flyttet derfor til St. Olavs gate. Christian Christensen var innflytter til Trondheim. Han var født på Ytterøy, men gjorde som mange fornuftige trøndere; han flyttet til byen.

Bedriften produserte fra starten av bakepulveret «Ready», essenser og andre varer som ble benyttet til baking. I St. Olavs gate ble vareutvalget utvidet til også å omfatte marmelader, syltetøy og safter, samt bakepulveret «Sesam». Disse varene ble markedsført som «Solskinns-produkter». Denne svært positive karakteristikken var god markedsføring og produktene solgte godt. Firmaet eksporterte dessuten kavringsekstrakt til Sverige.

Saft- og syltetøyproduksjonen foregikk i bygningen som i dag rommer Kieglekroa. Her var det installert store kokekar, saftpresser og tappemaskiner i begge etasjer. Maskinene ble drevet med elektriske motorer, og kraftoverføringen foregikk med remmer som fikk energi fra en aksling i taket.

I 1948 bodde fyrbøter Johannes Husby med familie over snekkerboden i bakgården. Han hadde en leilighet vegg i vegg med næringsmiddelfabrikken. I 1957 hadde A/S Graakalbanen kjøpt husene i St. Olavs gate 5 og 7, mens Chr. Christiansen A/S næringsmiddelfabrikk var leietaker. Fabrikkeier Christian Christiansen bodde i andre etasje i nr. 7, sammen med husholdersken Bjarnhild Bøe.

I lokalene som nå rommer Kieglekroa var det minner om næringsmiddelfabrikken. Det hendte at det piplet saft ut fra veggene i kjelleren. Chr. Christiansen A/S flyttet senere ut fra sentrum og fikk tilhold på Leangen.