Terjes hjørne
Jul i Schøllergården - De rikes julefest
Jula har alltid vært en fest hvor det har blitt servert overdådige mengder mat. Slik var det også i Schøllergården i Prinsenkvartalet på slutten av 1700-tallet. Det var enorme forberedelser til Jul. maten skulle i hus, og det ble anskaffet alt av matvarer. Noe ble kjøpt, noe kom fra familiens lystgårder og noe ble levert av leilendingene. Det ble bakt mange forskjellige kaker, som kringler, krumkaker og goro.
På Juleaften ble delt ut gaver, men kun en til hver person. Tjenerne fikk nye klær og herskapet mer avanserte ting som bøker og smykker.
Det ble servert storslagne middager.
Man startet med en suppe, f.eks. en buljongsuppe, en bun kjøttsuppe, eller en kremet suppe. Til suppen drakk man madeira.
Så fulgte fisken, for eksempel kokt laks med en smørsaus og grønne erter. Til den drakk man rhinsk- eller moselvin.
Deretter fulgte fuglen. Man foretrakk ryper, servert med en viltsaus og tyttebær. Til fuglen drakk man en burgunder.
Hovedretten var steken. Det kunne være okse-, hjorte-, reinsdyr- eller svinestek. Den ble fulgt av en rotfruktkompott, saus og brød eller til og med noisetter. Til steken drakk man burgunder.
Neste rett var de tre ostene. Disse ble servert med epler eller syltetøy. Til ostene drakk man portvin.
Deretter fulgte desserten. Dette var gjerne en gelé. Til den kunne man drikke sherry eller champagne.
Til slutt kom konfekten. Dette var som regel marsipan. Til denne drakk man likør, for eksempel en grønn chartreuse.
Når dette var over gikk damene inn i kabinettet, hvor de fortsatte å drikke likør. Herrene ble sittende ved bordet for å drikke bisp, røyke pipe og spille kort og terninger.
Etter en lengre pause gikk man på nytt til bords for ny suppe, ny fisk, ny fugl, ny stek, nye oster, ny dessert, men den samme konfekten.
Deltagerne i selskapet gikk fornøyde, fulle og stappmette til sengs.
Senere startet ballsesongen, som varte til langt utover vinteren.
God Jul!