Terjes hjørne

Serveringssteder ved Prinsenkrysset

Prinsenkrysset lå etter Cicignons regulering i 1681 langt vest i byen. Etter hvert som bebyggelsen vokste langs Kongens gate og Prinsens gate ble dette et av byens sentrale gatekryss. Dette førte til at det vokste frem en rekke serverings- og skjenkesteder ved krysset.

På det sørvestre hjørnet av krysset lå fra ca. 1860 et skjenkested som ble kalt Måneskinnsklubben, eller bare Månen, en særdeles ”folkelig” ølbule, som tiltrakk seg et meget tørst publikum. Hjørnet utenfor gården, Penglaushjørnet, var tiholdssted for de som var for blakke til å gå inn. Hjørnet virket som en magnet på byens gutter.

Gården ble revet i 1955, men det var fortsatt skjenking på hjørnet, hvor Hotell Trønderheimen drev den irske puben Dirty Nelly, i dag Café Dublin. Ved siden av lå Sola bar, senere den tyske bierstuben Ludwig og deretter Fifth Avenue Sports Bar & Diner.

På det nordøstre hjørnet av krysset ligger Hotel Augustin, kjent som misjonshotellet. Her lå tidligere Edvardine Olsens «Øl og restaurant», med en ølhall i Prinsens gate. Ved siden av lå avholdskafeen Tranmæls Café, drevet av Johanne Tranmæl, søster av politikeren Martin Tranmæl.

Hotellet åpnet i 1915 som Grand Hotel, med en god bar. Dette var slutt i 1933 da hotellet ble solgt til Trøndelag Indremisjonskrets, som øyeblikkelig stengte baren. I dag finnes det igjen en liten bar her. Vegg i vegg med hotellet lå den populære restauranten Gamle Trondhjem, kalt « Gamla», grunnlagt 1923 og fra 1929 eid av den legendariske restauratør Djalmar Petersen. Stedet ble nedlagt i 1965.

På det sørvestre hjørnet av krysset ligger Arbeiderforeningen. Her hadde Vinmonopolet lenge et utsalg.

Så har vi det nordvestre hjørnet av krysset, som i dag rommer Hotel Prinsen. I murgården på det nordvestre hjørnet hadde Hjalmar Hansen sin restaurant, senere Folkekjøkkenet. Ved siden av lå også Dampkjøkkenet. Ellers rommet kvartalet Beret Engan Café, Inga Evjen Café, Karoline Alstads spiseforretning, Olsens Kafé, Hanna Aalberg Kafé og Hyggen kafé. Prinsen hotell har mye å slektes på!